• «Aquestes persones no van tenir accés a intèrpret, els va assistir un advocat d’ofici en només dos minuts i mig, hi va haver una sentència exprés sense possibilitat de recurs, i una execució exprés de l’expulsió«, afirma Alejandro Plans, portaveu de M+J.

  • Un important números d’organismes porten anys exigint al Govern que es respectin els drets de les persones migrants i davant de la indiferència dels polítics, M+J fa un pas més i insta a la Comissió Europea, a través d’aquesta denúncia, «al fet que faci servir els instruments que tingui al seu abast per posar fi d’una vegada per totes a aquesta situació«.

  • «La immigració no és la fugida de la pobresa sinó la persecució d’un somni. Per això, cap llei, ni cap frontera, pot detenir una persona que estigui perseguint el seu somni«, explica Marius Makon, líder de M+J a Catalunya.

El Partit Polític Per Un Món + Just, impulsor de moviments socials com sickofwaiting.org i feliznovueltaalcole.org, ha denunciat al Govern d’Espanya davant la Comissió Europea per les devolucions en calent de 2018. En el document especifiquen que s’ha incomplert la llei que regula el dret de les persones migrants a l’assistència d’un advocat quan trepitgen territori espanyol, de manera que quedi garantit el seu dret a l’asil y exigeixen al Govern el seu compliment.

En concret es denuncien les devolucions exprés esdevingudes en dues dates. La primera, el 23 d’agost quan es van retornar a 114 persones des de Ceuta al Marroc. I la segona, del 21 d’octubre del 2018, que va afectar 55 persones que van ser retornades des de Melilla al Marroc.

«Aquestes persones no van tenir accés a un intèrpret, els va assistir un advocat d’ofici en només dos minuts i mig, hi va haver una sentència exprés sense possibilitat de recurs, i una execució exprés de l’expulsió«, explica Alejandro Plans, portaveu de M+J.

Amb aquesta denúncia, M+J vol deixar clar la «hipocresia que comporta el fet de vestir com legal un procés que tot just va durar uns minuts«, afegeix Plans. Per això, demanen al Govern que es garanteixi el dret dels migrants, en trepitjar el territori espanyol, a comptar amb un advocat, amb un intèrpret i de tenir la possibilitat d’ apel·lar sentències desfavorables perquè, tal com explica Marius Makon, cap de llista de M+J a Catalunya: «La nostra obligació com a país del primer món és ajudar els altres, que siguem més humans i donem suport als que més ens necessiten«.

PER QUÈ DAVANT LA COMISSIÓ EUROPEA?

Tal com expliquen en la denúncia presentada, M+J no ha pogut emprendre accions legals davant un tribunal a Espanyol ja que per a això cal estar apoderat legalment en condició de lletrat per alguna de les víctimes que han patit una devolució. Un requisit «summament difícil» perquè «les víctimes no coneixen el dret que tenen a recórrer i a part d’això, no se’ls permet apoderar a cap advocat quan són atesos«. «Per això ens és possible emprendre altres accions legals davant el Govern d’Espanya i ens veiem obligats a demanar a la Comissió Europea que actuï«.

En la mateixa denúncia, M+J assenyala que, tot i la «insistència de certs organismes internacionals«, es continuen produint violacions de la normativa internacional i de la UE, i per això, insten a la Comissió Europea, a través d’aquesta denúncia, «al fet que utilitzin els instruments que tingui al seu abast per posar fi d’una vegada per totes a aquesta situació«.

PERSEGUIR UN SOMNI

Per M+J la solució de la immigració és establir quotes que permetin a les persones, de la mateixa manera que passa amb els diners, poder-se moure amb facilitat entre països, ja que, sense una via legal, les persones migrants acabaran buscant altres vies més insegures. «Hi ha un cercle viciós entre la immigració i els somnis«, explica Makon. «La immigració no és la fugida de la pobresa, o la invasió d’uns cap a altres, sinó la persecució d’un somni. Per això, cap llei, ni cap frontera, pot detenir una persona que estigui perseguint el seu somni«. Des de M+J no dubten a afirmar que el tancament de fronteres i de vies legals per sol·licitar visats, només comporta a reforçar les màfies, augmentar les morts al mar i seguir ampliant les injustícies socials i de drets humans.